A kánikula ellenére sincs algavirágzás a Balatonban

Annak ellenére, hogy a Balaton vízhőmérséklete 28-30 Celsius fok körüli, a tó legproduktívabb területén (Keszthelyi- és Szigligeti-medence) sem beszélhetünk algavirágzásról (1. ábra). Ugyan az algabiomassza kismértékben növekedett a nyár beköszöntével, az algák mennyisége azóta a hosszan tartó kánikula ellenére sem változott.  A kevésbé produktív Siófoki- és Szemesi-medencében az algák biomasszáját jellemző a-klorofill koncentráció július elején 2-10 µg/L között, a produktívabb Szigligeti- és Keszthelyi-medencében 13-20 µg/L között volt. Ezek az értékek azonban még messze nem érik el a fürdővízben még megengedhető algamennyiséget (WHO: 75 µg/L).

1.ábra Az algabiomassza (a-klorofill koncentráció) változása a Balatonban 2024.07.12-én

Az elmúlt három évvel összehasonlítva idén júliusban az algabiomassza a korábbi évekhez hasonlóan alakul (2. ábra).  Ez annak köszönhető, hogy a magas hőmérséklet önmagában (bár egyes biokémiai folyamatokat felgyorsít) nem okoz algatömegprodukciót, amíg a foszfor limitálja az algák szaporodását. A Balaton algásodását alapvetően a vízgyűjtő területről érkező, ún. külső foszforterhelés határozza meg. Emellett nyaranta a vízoszlop tartós hőmérsékleti- és oxigén rétegződése esetén a tó üledékéből felszabadulhat a benne raktározott foszfor egy része, ami nemkívánatos algaszaporodást idézhet elő. Tekintettel arra, hogy mapjainkra a tó egész víztömege egységesen 28-30 Celsius fok körüli, nem lehet számítani hőmérsékleti rétegződésre, ennek következtében egy-két héten belül algavirágzásra sem. Hosszabb távú előrejelzés értelemszerűen nem adható. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján hosszan tartó szélcsendes időszakok esetén előfordulhatnak lokális algavirágzások vagy bentikus algagyep felszakadozások is (korábban 2022 nyarán számoltunk be hasonlóról).

2. ábra Az algabiomassza (a-klorofill koncentráció) szezonális változása a Keszthelyi-medencében az elmúlt három évben. A piros vonal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt határérték (75 µg/l)
Az algaközösség jellemző nyári képviselői a fecskemoszatok
A képen jól látható, hogy a fecskemoszat hosszú ostorral rendelkezik. Ezzel aktív úszásra képes akár több métert is megtéve a vízoszlopban

Szerzők: Somogyi Boglárka, Vörös Lajos, Li Huan
Forrás & fotók: HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Megosztás
Kategória: Hírek