Augusztusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai augusztus utolsó napjaiban végezték el a havonta esedékes ivadékvizsgálatukat. A mintavétel során szerzett tapasztalatokról az alábbiakban számolnak be:


„A nyár utolsó napjaiban került sor következő ivadékvizsgálatra. A nagy melegben nagy meglepetések is értek minket.

A kimutatott, gazdasági jelentőséggel bíró halfajok közül csak a sügér növekedési adata volt gyengébb az évtizedes átlagnál, ugyanakkor egy hónap alatt így is 20 mm-es növekedést tapasztaltunk. Ezek rendkívül jó adatok. A sügér ivadéka tehát átlagosan 55 mm hosszú volt (évtizedes átlag: 62 mm). A süllő 88 mm-es volt, ez 8 mm-rel haladja meg a tízéves átlagot. A ragadózók közül a balint tudtuk még megmérni. A 63 mm-es augusztusi standard hossz 5 mm-rel több, mint az évtizedes átlag és 7 mm-es növekedést jelent az utolsó mintavételhez képest. A békéshalaink is nagyon eredményes hónapon vannak túl. A bodorka 7 mm-t nőtt egy hónap alatt, jelenleg 46,5 mm-es (évtizedes átlag: 42 mm). A vörösszárnyú keszeg ivadéka augusztusban 42 mm hosszúnak adódott. Ez 3 mm-rel haladja meg az évtizedes átlagot és 10-zel a júliusit. A dévérivadék hossza 18 mm-rel több, mint a tízéves átlag (2024. augusztus: 52,5 mm, évtizedes átlag: 34 mm). A karikakeszeg hossza ezúttal 44 mm volt, ez 11 mm-rel több, mint az évtizedes átlag (33 mm).

A mintánk legnagyobb hányadát a bodorka, a küsz, és a védett szivárványos ökle adta. Az tehát biztos, hogy a mintavételi területen táplálékhalakból nincs hiány. Úgy gondoljuk, hogy a fenti növekedési adatok valószínűleg az előző cikkben részletezett okok mellett (enyhet tél, meleg tavasz) a meleg nyárnak is köszönhetőek.”

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Megosztás
Kategória: Hírek